Dit wil de nieuwe politieke partij VOOR U!: 
Een groen, levendig en veilig dorpshart om elkaar te ontmoeten.

We noemen het plan Het Groene Hart

In Son én in Breugel kom je elkaar straks tegen in de vele winkels, op jouw favoriete terras of in het nieuwe park. Ja, een nieuw groen park dat loopt van het gemeentehuis tot voorbij de kerktoren en dat aansluit aan het Park Vroonhoven. De stenen van de pleinen gaan eruit, het groen erin. Zo geven we als gemeentebestuur het goede voorbeeld wat betreft verduurzaming en het opvangen van de gevolgen die de klimaatverandering veroorzaakt. Het wordt een park om te ontmoeten, te praten, te spelen of om helemaal niets te doen. Lekker ontspannen in de zon onder het genot van je favoriete hapje en drankje. En dat doe je met je vrienden, de buren of het hele gezin, want er komt veel speelgelegenheid voor de jeugd. Denk daarbij aan een trampoline, een klimtuin en water spuitende bedriegertjes. De bloemperken geven kleur aan het park. Achter de toren komt een kinderboerderij voor de allerkleinsten waar vrijwilligers met plezier het werk doen.

Een groene oase

Het ‘oude’ Raadhuisplein wordt een grote groene oase met in het midden een foodpark met picknickbanken. Bij de diverse horecazaken zoals op de impressie bij L’ Uva en Il Ponte vind je uitgebreide terrassen, waar je gezellig samen geniet van hetgeen dat zij je bieden. Of je haalt wat lekkers bij de in het park opgestelde foodtrucks en stalletjes. ‘s Avonds is het goed toeven in het park dat is verlicht met gezellige sfeerverlichting van lantaarns en de lampenslingers die in de bomen hangen. Nieuwe vrienden maak je tijdens een spelletje jeu des boules, want de brede wandelpaden met fijn grind nodigen je daartoe zeker uit.

De Nieuwstraat kleden we aan met groenblijvende haagjes waardoor de geparkeerde auto’s uit het zicht komen. Daartussen planten we leilinden die de straat nog groener kleuren. Op de stoep tussen de winkels plaatsen we bloembakken met fleurige bloemen. Zo maken we een groen en levendig dorpshart waar we graag verblijven.
De weekmarkt verplaatsen we naar de Airbornstraat, die sluiten we daarvoor tijdelijk af. Feesten doen we graag in Son en Breugel. Dus de festivals doen we op het gras bij de kerktoren, evenals de carnavalstent.

Een autoluw en veilig dorp met vrij liggend fietspad

Iedereen gaat in ons dorp veilig over straat. Met goede stoepen, ontdaan van de gladde stoepranden. En het verkeer? Dat is er te gast en alleen als het er écht moet zijn. Om te winkelen bijvoorbeeld, want we kiezen voor lokaal. We maken het dorp autoluw door het doorgaande verkeer te ontmoedigen. Dat leiden we om het dorp heen. Maar ook het fietsen maken we veilig met een vrij liggend fietspad dat loopt van de ovatonde (bij de brandweer) tot aan de Eindhovenseweg (rotonde Kanaalstraat). Het fietsverkeer krijgt met dit fietspad voorrang op het overige verkeer. Het plan Het Groene Hart gaat niet ten koste van het aantal parkeerplaatsen, dat blijft gelijk.

Een bewaakte fietsenstalling op het Raadhuisplein

Om het fietsen naar het groene dorpshart aantrekkelijk te maken, willen wij een nieuwe bewaakte fietsenstalling op het Raadhuisplein. Daar kunt u uw fiets veilig achterlaten zodat u onbekommerd kunt winkelen of een terrasje pakken.

Een dorp voor ondernemers met een online winkelplein

Samen met de ondernemers van ons dorp willen we gaan werken aan een nog beter ondernemersklimaat. Dat doen we door het centrum aantrekkelijk te maken om er te verblijven en te winkelen met een gezellige inrichting, voldoende parkeerruimte en een veilige fietsenstalling. Maar ook met een online winkelplein, waar je winkeliers en bedrijven van ons dorp vindt en er in de webshop lokale producten kan bestellen en op een duurzame wijze laten bezorgen. Een gemeenschappelijke online aanwezigheid van de winkels geeft meer bekendheid aan de winkels en hun aanbod. Zeker als de ondernemers gezamenlijk het online winkelplein gaan promoten. Zo stimuleren we een nog betere samenwerking tussen de ondernemers en kunnen zij online actief blijven in tijden waarin dat nodig is.

Kijk, als we dit mooie plan Het Groene Hart straks gaan uitvoeren, dan beginnen we met aan de inwoners, de omwonenden en de ondernemers te vragen met waarmee en hoe zij dit plan willen uitvoeren. Hoe moet het park eruit zien? Burgerparticipatie heet dat. En dat moet je niet roepen maar doen!

De impressies op deze pagina visualiseren onze ideeën en behoeven vanzelfsprekend een nadere uitwerking.